Stockholm marathon – den totala guiden!

Reading Time: 5 minutes

Stockholm marathon är ett väldigt välorganiserat maraton som vi varm kan rekommendera. Banan visar upp Stockholm från sin bästa sida och det är njutning hela vägen till mål (om inte orken sätter stopp). Här gör vi en sammanställning av lobbet. För snabbfakta var vänlig och se faktarutan längst ner.

Vem bör springa Stockholm Marathon?

Stockholm Marathon är ett perfekt första maraton då allt är så välorganiserat och det är en relativt snäll bana. Se bara till att ha kraft kvar för den sista 15km då de flesta backar kommer efter Slussen. Har du sprungit flertal maraton men inte den i Stockholm så kan vi varmt rekommendera den även till dig. Fina miljöer och en trevlig bana gör att den är väldigt uppskattad. Man kan även enkelt göra det till en weekend resa och stanna hela helgen.

Expo

Expo, dvs stället där du hämtar ut din nummerlapp ligger vid Östermalms ip. Utlämning är vanligtvis väldigt smidig och välorganiserad. Efter att ha fått din nummerlapp får du gå igenom hela Expo för att komma ut och kommer då att stöta på alla utställare. Asics har en stor yta där då de också är huvudsponsor till loppet. Finns mycket löparkläder och skor att pröva.

Efter du har varit på Expo så bör du ge dig vidare till Stadion där de anordnar pastaparty. Det brukar vara mycket folk och en trevlig stämning.

Lättaste sättet att ta sig till Stockholm

Även om Starttiden för Stockholm marathon är kl 12 så kan det vara smart att åka redan dagen innan om du har en lång resväg för att slippa råka ut för förseningar och onödig stress. Observera att alla löpare åker gratis med lokaltrafiken på loppdagen.

De flesta städer har en god tågförbindelse till Stockholm och det är ett smidigt sätt att resa på då man hamnar i hjärtat av Stockholm direkt. Res dock dagen innan för att gardera dig mot förseningar i tågtrafiken vilket kan förekomma.

Boende

Det finns inget behov av att bo nära startområdet. Då alla löpare åker gratis i lokaltrafiken på loppdagen så är det att föredra som transportmedel. Tunnelbanan fungerar bra och tar dig väldigt nära starten. Röda linjen är den som går till startområdet men det är inga problem att byta linje lägns vägen om du inte hittar ett bra boende längs med den röda linjen. Beräkna transportiden från det hotell du tittar på för att se hur lång den är innan du bokar.

Övrig info

Temperaturen i Stockholm i slutet av maj/början av juni kan varit väldigt varierande och kan ligga på allt mellan 8-30 grader så planera därefter. Titta gärna på väderleksrapporten när det börjar nära sig.

Stockholm marathon banprofil

0-12km

Starten för loppet går vid Lidingövägen i höjd med Östermalms ip, där samlas alla löpare för en fantasisk peppande start. Första delen av loppet innehåller inga längre backar eller tuffare parti och det är en fantastisk känsla att springa. Det är mycket folk längs med banan som peppar och hejar på löparna. Arrangörerna har även ordnat med många artiser och liknande som uppträder vilket gör att man är upptagen med att se på allt så att man glömmer bort att man faktiskt springer!

12-23km

Efter att ha passerat strandvägen för första gången så kommer en längre uppförsbacke på ca 600m där man sedan viker av ut mot Gärdet och senare Djurgårn. Här tunnas det ut med människor längs banan och man får en liten känsla av att man är ute på landet och inte i Stockholm. När man börjar närma sig Skansen och Gröna Lund så börjar det åter dyka upp peppande åskådare. Gärdet och Djurgårn innehåller inga tuffare backar.

23-32km

Efter Djurgårn så bär det av vidare mot Slussen vilket är en ganska platt del. Längs den här sträckan är det ganska mycket åskådare och det brukar kännas bra för de flesta deltagarna fortfarande då det inte varit så många backar. Oroa dig dock inte, backarna kommer! Efter Slussen så väntar 250m med 8% lutning upp mot Hornsgatan. Nu har vi sprungit 26km.

Fortsatt på Södermalm springer man sedan ner till Södra Mälarstrand och hamnar sen längs Stadsgårdsleden, här är det också generellt mindre folk och inte lika rolig omgivning som på andra ställen i loppet. Det gäller att bita ihop för vid 29km så kommer en lång backe uppför Folkungagatan som suger musten ur många. Här börjar det dock dyka upp fler peppande åskådare och folk sitter ofta på uteserveringar och hejar! Efter att varit nere en sväng i Söderledstunneln så kommer man upp på Lundagatan och sista milen börjar närma sig!

32-39km

Vi närmar oss nu Västerbron, det parti längs banan som skördat överlägset mest offer. Många tappar sin sista energi på den här bron och går in i väggen. Längs den här delen av banan ser man många trötta löpare på sidorna med kramp som står och stretchar. Åskådare längs med bron för sitt bästa för att heja på. Är du inte helt slut kan du njuta av den fantastiska utsikten över Stockholm!

39-42km

Efter att ha passerat Strandvägen ytterligare en gång så börjar nu återigen backen på 60m upp mot Karlaplan. Den här backen känns i benen hos många löpare men samtidigt är det nu inte långt kvar och man börjar att känna slutet! När man når Stadion så gör man 200m inne på Stadion innan man går i mål.

Det finns gott om vätskestationer längs med banan och det serveras förutom vatten även sportdryck, buljong (på någon station), bananer och det går även att i förväg beställa så att du blir levererad kolhydrats-gel längs med banan.

Se även våra andra guider:

Snabbfakta! All information nedan bygger på 2019 års lopp.

Hemsida www.stockholmmarathon.se
Stad Stockholm
Närmaste flygplats Arlanda
Distans Maraton (42195 meter)
Datum Första lördagen i juni/ibland sista lördagen i maj
Starttid 12:00
Maxtid 6 timmar
Tidtagning Sker med chip på foten, splittider på flera ställen utmed banan
Start Lidingövägen
Mål En fantastisk målgång inne på Stockholm stadion
Expo Östermalms IP
Bana/banprofil Banan är väldigt vacker, nivån på banprofilen är medelsvår med vissa tuffare backar
Transport till starten Alla deltagare åker gratis med SL
Goodiebag/t-shirt Alla deltagare får en bra goodiebag och en funktionströja
Inlämning av väska Möjlighet till inlämning av väska finns innan start, här finns även möjlighet till separat inlämning av värdesaker
Hotell och kommunikationer Det finns hotell i alla prisklasser samt utmärkta kommunikationer
Anmälningsavgift 880-1195 kronor beroende på anmälningsdatum
Toaletter Finns både före, efter och under loppet
Vätskestationer 17 stycken
Farthållare Var 15:e minut från 3:00-5:30, farthållarna är synliga genom ballonger med respektive sluttid
Pastaparty Ja, dagen innan
Underhållning Både före, under och efter loppet
Medalj Alla som fullföljer får medalj
Foton Fotografer finns runt banan, man kan köpa sina personliga bilder
Väder/miljö Stockholm är otroligt vackert men vädret kan variera kraftigt vid den här årstiden, så ha koll på väderprognosen!
Funktionärer Massor av hjälpsamma funktionärer
Omklädningsrum Omklädningsrum med varma duschar finns
Mat/dryck efter loppet Det finns flera alternativ efter loppet, både i den goodiebag som delas ut samt i stånd runt målområdet